Av og til kan vi rett og slett ikke vente på det gode i livet! Nordmenn tar derfor opp lån uten sikkerhet og kan ha gode årsaker til å gjøre det. Noen ganger dreier det seg om at kostnader tilknyttet oppussing ble litt høyere enn forventet. Eller at oppusningen haster og at lån med sikkerhet i bolig ikke er en mulighet.

Ulike grunner til lån uten sikkerhet

Oppusningslån er et godt eksempel på lån som kan være både med og uten sikkerhet. De fleste av oss vil mest sannsynlig måtte stå i en situasjon der vi ikke er i stand til å betale de skyhøye kostnadene tilknyttet den nødvendige oppgraderingen der og da. Da står man ofte i en vanskelig valgsituasjon – skal vi vente flere år på å spare opp midler eller ta tak i problemet her og nå? Det er ikke alltid like enkelt å planlegge dette og noen ganger må de raske løsningene prioriteres.

Andre ganger kan ikke reisedrømmene oppfylles uten et forbrukslån. Kanskje ønsker man å prioritere en reise her og nå, for så å bruke årene i etterkant til å betale sitt livs største opplevelse. Kanskje lar ikke drømmene vente på seg.

For noen andre, blir ikke konfirmasjonsfesten en realitet uten lån. Prisnivået er altfor høyt og for enkelte kan slike begivenheter, som skjer en sjelden gang i livet, føre til at man velger å ta opp lån. Å prioritere livets store gleder er rett og slett for viktig til å la være. Kanskje velger man da å nedprioritere det som er mindre viktig.

Uansett hvilken grunn du måtte ha for å ta opp lån uten sikkerhet, så vær klar over at tilbakebetalingen da ikke kan overstige 5 år. Du bør derfor planlegge økonomien deretter, slik at du ikke havner i en vanskelig situasjon.

Lån uten sikkerhet kan være en god løsning på kort sikt

Lån uten sikkerhet har et dårlig rykte, og på mange måter er dette forståelig. Man skal ikke ukritisk falle for fristelsen å ta opp lån man ikke kan tilbakebetale. Ulempen er at slike lån ofte er dyrere, men i visse tilfeller har ikke låntaker andre valgmuligheter. Likevel velger mange å gjøre det. Hva er så fordelene?

Fordelen med denne type lån er nemlig at låntaker ikke trenger å ta pant i noen du eier. Det kreves heller ikke egenkapital eller eiendel i noen form, slik lån med sikkerhet gjør. Søknadsprosessen tilknyttet denne type lån blir derfor mye enklere og pengene kommer derfor raskt inn på konto. Det kan for mange være en fordel, da mulighetene pengene gir ikke lar vente på seg.

Mange velger å låne uten sikkerhet dersom man ønsker å realisere oppusningsdrømmer, for senere å refinansiere lånet i selve boliglånet. Noen er heldige og klarer å spare intensivt i lang tid før dette kan realiseres, men for de aller fleste av oss kan dette være svært vanskelig å få til. Spesielt gjelder det hvis behovet er prekært – her og nå! Sørg likevel for å planlegge godt før du tar en beslutning om lånet du ønsker å ta. Gå ikke ukritisk inn i en luksusfelle du senere vil angre på. Men på den andre siden vil ikke et lån uten sikkerhet alltid være en dårlig planlagt strategi, det kan tvert imot være et eksempel på det motsatte. Noen velger senere å refinansiere det kortsiktige lånet i et mer langsiktig løp.

Refinansiering gir 15 års tilbakebetalingstid

Av og til byr livet på mange utfordringer, og dersom du har falt for fristelsen, er du kanskje en av dem som har tatt opp ikke bare et eller to, men flere smålån. Ofte skjer dette fordi uforutsette ting oppstår, og av og til klarer man ikke å løse de utfordringene man står overfor uten å ta opp denne type smålån. For svært mange kan dette være en ubehagelig situasjon å havne i. Hvert enkelt lån har rentesatser som i sum kan gi vansker med å håndtere privatøkonomien. Du ender opp i en situasjon der du hele tiden lever fra hånd til munn, og livet blir vanskelig. Man føler at man må snu på hver krone og planlegge alle innkjøp. Det kan være slitsomt for alle og enhver. Men fortvil ikke! Det finnes faktisk gode løsninger på dette problemet. Mange bekker små blir en stor å, heter ordtaket. Dette gjelder også smålån. De kan nemlig samles i et større lån, og da blir nedbetalingsfristen også lengre.

Samle flere smålån

Å samle smålån i et større lån kan være løsningen for mange. Det kalles også refinansiering. Fordelen med å samle lånene på denne måten er ikke bare alle rentekostnadene du sparer på kort sikt, men også at du nå kan betale lånet tilbake over en lengre periode. Ved en refinansiering uten sikkerhet kan du plutselig få en nedbetalingstid opp til 15 år. Det vil utgjøre en stor forskjell på den månedlige inntekten.

Motsatsen er refinansiering med sikkerhet, da som oftest i bolig. Dette vil for mange være det sikreste, men her er ikke alltid bankene fleksible. Søk derfor lån i de rette bankene. Flere banker gir automatisk avslag på søknaden dersom du ikke kan oppfylle alle kriterier. Du bør derfor finne banker som i større grad vil innvilge lånesøknader og som tar utgangspunkt i søkerens individuelle privatøkonomi. I visse tilfeller er det ens evne til den månedlige utgiften lånet gir, som er avgjørende for om man får lånet eller ikke. Lån og refinansiering uten sikkerhet er ofte lån som i større grad kan innvilges basert på nettopp evne til tilbakebetaling månedlig.

Prioriter gjeld med høy rentesats!

Dersom du er en av de som har tatt dyre lån uten sikkerhet, enten kortsiktige lån eller refinansiering, så finnes det noen gode tips til hvordan du likevel kan få en god og bærekraftig privatøkonomi.

Prioritering har alt å si i dette tilfellet. Bruk ikke pengene dine på de rimeligste lånene i et kortsiktig perspektiv. Prioriter de dyre lånene først. Dersom fristen for lånet er 5 år, bør du konkret se om dette kan betales tilbake raskere. Klarer du å redusere til 3 eller 4 år? Det kan dreie seg om penger spart i et lengre perspektiv. Det kan være snakk om noen få hundrelappers forskjell å redusere lånet på kort sikt, så hvorfor ikke se om dette kan være en god løsning? Hvis du ikke klarer det, så betale minimum på de billige lånene.

Husk også at det er anledning til å forhandle på boliglånet med jevne mellomrom. Studielånet tilbyr også muligheten til å utsette betalingen opp til 36 ganger. Resten av pengene, så mye som mulig, kjører du inn på kredittkortgjeld.

Til slutt

Ved å betale den dyreste gjelden først håndterer du din privatøkonomi bedre, og du unngår å miste for mye penger til dyre renter. Uansett hva du velger – sørg for å planlegge godt!