Et forbrukslån er et lån der du som låntaker ikke stiller noen fysisk sikkerhet for pengene du låner. Bankene opererer derfor med relativt høye renter for slike lån. Det er også andre vilkår som skiller seg fra lån med sikkerhet. Først og fremst er det en begrensning på lånesummen inntil 500 000 kroner. I tillegg er det en kortere nedbetalingstid på inntil 5 år. I og med at bankene ikke har noen garanti for at du betaler tilbake, gjør de en grundig kredittvurdering av deg før de utsteder pengene. Her ser de på kredittscoren din og sammenligner inntekter med utgifter.

Når lønner det seg å ta opp et forbrukslån?

Først og fremst bør du vurdere veldig nøye om privatøkonomien tåler en ekstra utgiftspost. Dernest bør du nøye vurdere om forestående kjøp er absolutt helt nødvendig. Om det er snakk om en luksusting kan det kanskje vente til du har spart opp penger. Er det en akutt situasjon, hvor for eksempel vaskemaskinen har gått i stykker, så er det en annen sak. Det samme gjelder om du for eksempel skal pusse opp boligen for å få verdiøkning i forkant av et boligsalg. En kan også bruke en verdiøkning i forbindelse med refinansiering av boligen. Det er lønnsomt med forbrukslån om det er en midlertidig mellomløsning for egen gevinst.

Tips: Bruk en forbrukslån kalkulator

Hvor finner jeg det beste forbrukslånet?

Som med mye annet er det på nettet du finner de beste tilbudene. Dette gjelder også når du skal ta opp et lån. Her kan du enkelt innhente tilbud fra flere tilbydere. Da har du et sammenligningsgrunnlag før du signerer en avtale. Du kan også la andre gjøre jobben for deg, ved å benytte deg av sammenligningssider for lån. De fungerer som mellomledd mellom forbruker og låneutsteder, som representerer stort sett alle banker på markedet. De vil sortere ut de beste tilbudene for deg basert på dine søkekriterier.

Hvilke krav stilles?

Alle kan i utgangspunktet få forbrukslån. Første krav er full kontroll på privatøkonomien. Bruk en lånekalkulator for å estimere månedlige avdrag. Ta utgiften med i budsjettet for å holde styr på utgiftene. Utover det kreves at du har fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger. Låneutsteder vil gjøre en kredittsjekk på deg, sammenligne inntekt mot utgifter og se på samlet gjeld. Her brukes fastsatte regler for utregning, og du vil raskt få tilslag eller avslag på lånesøknaden din. For å ta opp et forbrukslån skal du ha god økonomisk sans og oversikt!